Fermentor Kuvings, aneb kvašená zelenina nad zlato

 

fermentovana-zelenina-pickles-dyi-recept-kvasene-potraviny-probiotikum-zdrava-streva

 

Kvašená zelenina byla součástí každé spíže našich babiček, kam jsme se chodili dívat a potají upíjet čerstvou smetanu. Všechny ty naplněné skleničky nám ovšem v moderní době tak nějak zevšedněly a honíme se za vším, co je super a ideálně odjinud. Ty staré, leckdy už zaprášené zavařovačky, v sobě ukrývají mnohem více než jen nakyslou zeleninu, u které nám vadí chuť kopru. Fermentované potraviny zažívají v poslední době obrovský come back a my se postupně dovídáme o jakých si "pickles", které jsou skvělé pro naše zdraví.

Kvašená zelenina, neboli pickles anglicky, je dobrota jen tak do pusy nebo na obohacení běžného jídla osvěžující chutí. Pickles si můžete jednoduše vyrobit doma z toho, co už máte.

 

Kvašení je zdravé především pro střeva

Fermentace je poměrně starý způsob, jak uchovávat čerstvou zeleninu i přes zimu. Kvašená zelenina vydrží dlouho a nutno dodat, že během tohoto procesu získává na síle a zvyšuje se množství některých důležitých živin.

Kvašená zelenina má velký význam pro naše trávení, protože se vlastně jedná o taková domácí probiotika. Skvěle doplňuje střevní mikrobiom a navrací mu rovnováhu, kde díky přirozeným procesům mléčné fermentace dodává do střev blahodárně působící bakterie, které čistí letité nánosy a zároveň potlačuje výskyt škodlivých bakterií a kvasinek. Pickles také minimalizují negativní dopad jednoduchých cukrů, což oceníte především při větší konzumaci polotovarů či sladkostí.

 

Celkově kvašená zelenina mění vnitřní prostředí směrem k zásaditějšímu, dodává střevům zdravou vláhu, upravuje trávení, posiluje imunitu a osvěžuje organismus.

 

Z jaké zeleniny si můžete pickles vyrobit

Fermentace pro svůj úspěch potřebuje cukry a mikroorganismy, které touto přeměnou získávají energii. Navíc kvašená zelenina trochu měkne, proto vybírejte druhy, které jsou tvrdší a které mají vyšší obsah cukrů. Ideální je zelí, mrkev, červená řepa, ředkvičky, okurky, květák či cibule. Můžete si udělat směs, kterou naložíte, nebo dát do každé skleničky jen něco podle toho, co vám chutná.

 

Jak si kvašenou zeleninu připravit

Na domácí pickles budete potřebovat nakrájenou zeleninu, sůl, vodu, vhodnou nádobu na kvašení a něco na zatížení, protože zelenina musí být celá ponořená pod hladinou. Nezapomeňte všechny nádoby, víčka, talířky a nože, které budete používat, pořádně vyvařit, aby byly sterilní a vy jste si výrobek nekontaminovali. I kvašená zelenina se totiž může při špatném postupu zkazit.

Zeleninu, kterou jste si vybrali, nakrájejte na malé kousky. Čím menší, tím bude proces kvašení probíhat rychleji. Dejte do větší mísy, přidejte sůl a popřípadě další koření, které máte rádi (třeba bobkový list), a řádně rukama promíchejte a promačkejte, až zelenina pustí šťávu. Pak ji napěchujte do vhodné nádoby či zavařovací sklenice a zalijte vodou se solí tak, aby byla veškerá zelenina pod hladinou (na 1kg zeleniny budete potřebovat cca 15g soli). Na zatížení navrch můžete použít nějaký menší talířek či víčko, na který položíte např. čistý kámen nebo něco těžkého, co udrží zeleninu v nálevu.

Takto připravenou směs nechte stát na tmavé místě při pokojové teplotě 7 - 10 dní za přístupu vzduchu. Zelenina bude bublat a pracovat a postupně měnit svou chuť. To, že je hotová, poznáte podle ustávajícího bublání a pěnění a také podle chuti. Získá nakyslý šmak. Zeleninu už jen přendáte do nějaké uzavíratelné čisté sklenice a dáte do ledničky, kde se proces fermentace zpomalí až zastaví.

Takto připravené potraviny se dají uchovávat dlouhé měsíce ve spíži, pokud si je ovšem nesníte dříve.

 

Fermentor kuvings, přístroj na výrobu kvašené zeleniny, jogurtů či sýrů

Výrobu domácí kvašené zeleniny vám může usnadnit výrobník jogurtů a sýrů Fermentor kuvings. Je to chytrý elektrický spotřebič, který usnadňuje a automatizuje proces fermentace potravin. Díky vestavěné elektronice, která hlídá správný čas i teplotu, je práce s ním snadná a výroba pickles poměrně bezobslužná. Tento přístroj využijete i na výrobu domácího sýra, octa či jogurtů dle vašich přání a kvalit.

Recepty, jak si doma vyrobíte sýr, ocet či jogurt

 

Podívejte se, jak v tomto přístroji připravíte během chvíle třeba klasické nakládačky