Kokosový olej, jak ho neznáte

 

kokosový olej-na vlasy-na zuby-ucinky

 

Kokosový olej je tuk získaný z masa kokosového ořechu. Díky svému složení má výjimečné vlastnosti jak v péči o pokožku, tak v péči o vlasy, a ani v kuchyni nezaostává. Je tradičně používaný exotickými koutky světa, kde panuje velké horko a intenzivní slunce, na ochranu a regeneraci těla. Proč je tedy "kokosák" tak oblíbený?

 

  • Má nízkou oxidativnost. Obsahuje pouze 1,7% polynenasycených kyselin, které jsou tepelně nestabilní a kvůli kterým mohou některé oleje rychle žluknout.
  • Nepřepaluje se. Bod přepálení má až od 204 ºC.
  • Je bohatý na kyselinu laurovou, která propůjčuje kokosovému oleji ony výjimečné účinky.

 

Na trhu můžeme najít různé druhy kokosového oleje, které se liší různými metodami zpracování. Ty pak určují výslednou kvalitu. Pokud byste se dívali jen po názvech na etiketách, můžete se setkat s různými označeními jako virgin, extra virgin, panenský, apod. Tato jednotlivá označení však nemají legislativně žádný význam (na rozdíl od olivového oleje), jsou to jen marketingová slova, která vám mohou, ale nemusí referovat o jeho kvalitě.

 

Jak poznat kvalitní kokosový olej

Kvalitu kokosového oleje vždy poznáme podle toho, jakým způsobem byl vyrobený. I když je toho na trhu spousta, setkat se můžete jen s dvěma typy:

 1. Rafinovaný kokosový olej

Takový olej prošel procesem rafinace, což znamená čištění. Olej z nasušené kokosové hmoty je deodorizován a vybělen pomocí chemický látek a vysoké teploty. Bohužel s nežádoucími látkami tímto procesem odchází i ty prospěšné. Rafinovaný kokosový olej nijak zvlášť nevoní a nemá žádné zázračné léčivé účinky. Nedá se od něj nic očekávat, rozhodně ne hojení kůže ani benefity při vnitřním užívání. Pokud byste ho chtěli někde využít, tak při smažení. Jeho bod přepálení je až 204 ºC.

Jak bývá označen? Kokosový olej rafinovaný; 100% kokosový olej čištěný; kokosový olej deodorizovaný apod.

 

2. Panenský kokosový olej

Takový olej se vyrábí vždy z čerstvé kokosové hmoty (masa). Při jeho výrobě se nepoužívají chemikálie ani vysoké teploty. Zde se můžeme setkat také se dvěma způsoby výroby. Při metodě rychlého sušení se za přísných hygienických podmínek maso vysuší a olej se z něj následně vylisuje. Při metodě mokrého mletí se z kokosového masa nejdříve vylisuje kokosové mlého, z nějž se olej jednoduchou centrifugou oddělí.

Jak bývá označen? Lisovaný za studena, či vyrobený metodou mokrého mletí.

 

Pokud na etiketě nic nenajdete, zkuste se podívat alespoň po nějakém certifikátu. Férový výrobce se bude chlubit, že vyrábí lisováním za studena nebo mletím za mokra. Způsob výroby vám tak bude stačit k rozhodování v jakémkoliv obchodě.

 

 

Složení kokosového oleje

Tuky jsou složeny z menších sloučenin, které nazýváme mastné kyseliny. Tyto kyseliny tvoří řetězce a můžou mít různou délku. Oleje s dlouhými řetězci se špatně metabolizují a ukládají se do tukových zásob. Naopak oleje bohaté na kyseliny s krátkými a středně dlouhými řetězci slouží jako rychlý zdroj energie, který dokážou játra v pohodě zpracovat. A neukládají se do zásob. Kokosový olej je bohatý na kyseliny se středně dlouhými řetězci, především na kyselinu laurovou a myristovou.

Kokosový olej je složen až z 50% kyselinou laurovou. Tato mastná kyselina se vyskytuje například i v mateřském mléce, kde slouží jako snadno stravitelná složka a zároveň má za úkol chránit mladý imunitní systém proti virům a infekcím. Kyselina laurová má přirozené antibakteriální a antimikrobiální účinky. Kokosový olej pomáhá lidem s různými infekcemi, kandidou, virem herpes, i spoustou dalších. Kokosový olej se může používat i jako mast na postižená místa.

Kokosový olej je složen z následujících mastných kyselin:

  • laurová - přirozeně antibakteriální, rychlý zdroj energie, zmírňuje ztrátu bílkovin (keratinu) ve vlasech a kůži,
  • kaprinová - tělo si z ní vytváří látky, které jsou účinné proti herpes viru, chlamydiím a dalším,
  • kaprylová - je vysoce účinná proti kvasinkám a plísním, též se nachází v mateřském mléce,
  • myristová - její vlastností je schopnost být rychle absorbována kůží, olej propůjčuje mazlavost.

 

Vnitřní užití kokosového oleje

Panenský kokosový olej je výborný i při redukční dietě. Pár lžiček kokosového oleje dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, zabraňuje nárazovému přejídání. Kokosový olej je také velmi odolný proti žluknutí neboli oxidaci. Žluknutí je velkou slabinou rostlinných olejů, které nejsou čerstvé a za studena lisované. Při něm vznikají vysoce toxické trans-mastné kyseliny, které způsobují ucpávání tepen a podílí se na vzniku srdečních a cévních chorob. Organismus se těchto trans-mastných kyselin totiž velmi složitě zbavuje. 

Kokosový olej se v našem těle během trávení rozkládá na glukózu, která postupně dodává tělu energii a přitom se v něm neusazuje (postupné dodávání energie je způsobeno delším procesem trávení kokosového oleje). Proto se také panenský kokosový olej doporučuje lidem, kteří mají problémy s hladinou cukru v krvi nebo přímo diabetikům.

 

Kokosový olej na vlasy

V kosmetice se využívá pro vlasové zábaly. Kokosový olej je jediným olejem, který mimořádně snižuje ztrátu proteinů jak u nepoškozených, tak u poškozených vlasů. To využijí všichni, kteří se nějakým způsobem pídí po produktech s keratinem nebo si nechávají dělat keratinové kúry. Na koho je to ale moc tepla a horka najednou (při zažehlování keratinu se používá dost teplá žehlička), zde máte mnohem jemnější variantu. Je to vše díky vysokému obsahu kyseliny laurové. Kokosový olej jí má vlastně nejvíce ze všech. Tento olej je používán k péči o vlasy v zemích jako je Indie a Filipíny po tisíce let. V Indii prý dokoce nikdo nevyleze ven, dokud si nenatře vlasy kokosákem. Používají to jak ochranu vlasů proti intenzivnímu slunci. No a mají tam pěkné vlasy?

Výzkumy jasně ukazují, jak silný vliv má kokosový olej aplikovaný ve vlasech v porovnání se slunečnicovým nebo minerálním olejem (z ropy). Z těchto tří olejů byl kokosový olej jediným, který markantně zabraňoval ztrátě proteinů jak u zdravých, tak u zničených vlasů, při používání před i po umytí.

Kokosový olej tím, že se jedná o triglycerid kyseliny laurové, má vysokou afinitu k proteinům vlasů. Pro svou nízkou molekulární hmotnost a rovné lineární řetězce je schopen penetrovat do vlasových kořínků. Na vlasy naneste olej před umytím, dokonale vyživí vlasovou pokožku a suché a roztřepené konečky. Dodá vlasům lesk a zabrání jejich vysoušení. Nebo naneste olej po umytí, vyživí roztřepené konečky a usnadní rozčesávání.

 

kokosový olej na vlasy-zabaly-keratinova pece

 

Kokosový olej na zuby

Kokosový olej skvěle bělí zuby. Buď ho můžete používat jako výplach úst nebo přímo místo zubní pasty. Proč to funguje?

Když znovu zabrousím do oblasti Indie, v ájurvédě se na očistu těla tradičně používají oleje a to také v případě ústní hygieny. Tzv. "oil pulling" nám nahradí ústní vodu, proč? Některé bakterie se skutečně dokážou navázat na alkohol či vodu v ústní vodě, ovšem některé bakterie jsou chytřejší a chrání se tukovou vrstvou, takže většinou nemáte šanci. Pokud si ale vypláchnete pusu olejem, bakterie se do něj chytí a pro změnu nemají šanci ony.

Už po týdnu pravidelného užívání kokosového oleje jsou vidět výsledky. Zuby jsou bělejší a i ty věčně zažloutlé tesáky zmírní svůj zuřivý odstín.

Kokosový olej na zuby pomáhá s následujícími obtížemi:

  • bělí zuby,
  • ochraňuje zubní krčky,
  • vytahuje toxiny uložené v dásních i hlouběji,
  • dlouhodobě udržuje zdraví celé ústní dutiny,
  • někomu tato očista dokonce pomůže od migrén.

 

A jak na to? Jednoduše. Po vyčištění zubů si dejte lžičku oleje do pusy, počkejte, až se rozpustí, a pak ho pár minut uvnitř převalujte. Až se z něho stane spíše tekutina, vyplivněte ho. Rozhodně to nepolykejte! Je plný věcí, kterých se spíše chcete zbavit. Pokud by vám následný pocit nebyl příjemný, můžete si ještě ústa klasicky vypláchnout ústní vodou. Jde však jen o zvyk.

Kokosový olej na čištění zubů můžete používat buď přímo místo zubní pasty, nebo v kombinaci, co vám bude příjemnější. Jaký je recept?

 

Recept na domácí zubní pastu

V zásadě budete potřebovat jen dvě ingredience:

  • kokosový olej,
  • kurkumu,
  • a pokud budete chtít, můžete přidat pár kapek oblíbeného mátového či eukalyptového éterického oleje.

 

Že vám to připadá divné? Vysvětlím to. Ano, skutečně mám na mysli kurkumu, to žluté koření, co obarví do žluta úplně všechno. Zuby ale bělí na jedničku, jak to? Zaprvé se jedná o jemné abrazivum, které vám očistí zubní sklovinu, ale zadruhé, a to spíše, kurkuma obsahuje žlutý pigment, který na sebe naváže žlutý pigment ze zubů uvolněný díky kokosovému oleji. Na zubech nezůstane nic. Už po pár dnech uvidíte rozdíl. Skvělé je, že při této bělící kúře netrpí sklovina ani nic jiného, naopak. Kurkuma je přirozeně protizánětlivá a tělu dělá moc dobře.

Já tuto směs používám pravidelně a vždy mám po ní krásné zuby. Jediné, co zůstane žluté, je váš zubní kartáček ;)

 

Jak používat panenský kokosový olej na těle

Na tělo po koupeli a sprše naneste olej vždy na mokrou pokožku, po umytí tím dodáte sametový vzhled, autentickou kokosovou vůni a řadu důležitých výživných látek. Pokud byste váhala dát si to na obličej, protože jste slyšela, že se někomu potom zhoršuje akné, s kokosákem je to v tomto případě tak na půl. Někomu to pomůže pokožku zahojit a zklidnit, někdo to naopak nemusí. Čím kvalitnější kokosový olej budete mít, tím lepší budou účinky. Nejlepší ale je, když to prostě vyzkoušíte. V tomto případě jsou reakce dosti individuální.

Doporučujeme si ukuchtit domácí peelingy z kokosáku. Přidejte kávu, trošku himalájské soli a grepový éterický olej, který podporuje tok lymfy. Výsledná směs je úžasně voňavá a zanechá pokožku těla i obličeje nádherně zářivou a vláčnou. 

 

Známé účinky kokosového oleje:

  • stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje zátěž nadledvinek,
  • zpomaluje stárnutí buněk,
  • lehce stravitelný,
  • nezatěžuje žlučník,
  • neobsahuje žádný cholesterol,
  • ideální pro redukci váhy - vhodný doplněk stravy pro hubnutí na smažení, pečení a přípravu pokrmů,
  • tepelně stabilní až do 200°C, nepřepaluje se a neprská,
  • vhodný i do studené kuchyně,
  • vhodný i na pečení všeho druhu,
  • velmi odolný proti žluknutí - oxidaci pro péči o pokožku,
  • vhodný k odličování,
  • vhodný jako balzám po holení či depilaci,
  • vhodný jako mléko po opalování,
  • zklidňuje pokožku a regeneruje spálenou kůži,
  • zabraňuje předčasnému stárnutí kůže a vráskám,
  • ideální pro citlivou pokožku,
  • velmi krásně voní,
  • vhodný jako balzám na rty jak v létě tak v zimě,
  • ničí bakterie, viry a kvasinky,
  • vhodný jako mast pro hojení vyrážek, jizev či ekzémů apod. pro bělejší zuby a zdravou ústní dutinu,
  • bělí zuby - po několika týdnech čištění jsou zuby viditelně bělejší,
  • zklidňuje dásně,
  • zamezuje tvorbě aftů v ústech na vlasy,
  • velice vhodný na vlasové zábaly či vtírání do vlasů,
  • vlasy vyživuje,
  • dodává vlasům lesk a zlepšuje jejich kvalitu,
  • odstraňuje i lupy,
  • ideální pro prevenci roztřepaných konečků vlasů,
  • při redukci váhy  - zabraňuje JO - JO efektu při hubnutí, způsobuje pocit dlouhodobějšího nasycení, stimuluje metabolismus,
  • nemusíte se vzdávat smažených pokrmů,
  • 100 % přírodní produkt.

 

 Kokosový olej bývá nazýván "nejzdravějším olejem na zemi". Vyzkoušejte jeho všestrannost.

 

PODÍVAT SE NA KVALITNÍ KOKOSOVÉ OLEJE