Tvoření jídla s klíčidly, mixéry a sušičkami nejen při detoxikaci.

Život je tvoření a tvoření je život. K tvoření jsou mimo jiné ruce a s rukama se tvoří tak nějak přirozeně. Ruce jsou ten nejlepší nástroj. Dokáží vytvořit nekonečně mnoho dokonalého. Lidské ruce, součást dokonalého těla, pomáhají nám tvořit život každý den. Rukama si třeba tvoříme jídlo, kterým se živíme. Rukama se krmíme. Často se sytíme jídly, která nějak sestavíme rukama s pomocí jednoduchých nástrojů a nádobí.

Nože, lžíce, vařečky, naběračky, struhadla, misky, hrnce, pánvičky. Většinou se tak tvoří jídlo z koupených polotovarů, připravených pokrmů, které nějak propojíme, dáme si na talíř a sníme. Zbyde potom mnoho odpadu z obalů.

Kdo o jídle přemýšlí a záleží mu na tom, čím své tělo zásobuje, vybírá si potraviny v organic kvalitě. Milovník hojnosti na talíři si sestavuje své jídlo i pro potěchu oka. Vždyť s jídlem si můžeme hrát, věnovat mu pozornost a vděčnost. Je to přeci Boží dar. Lidský milovník své Matky Země uvažuje i nad tím, jaký odpad svým jedením produkuje a jak se může stravovat úsporněji a pro rozvoj Země trvale udržitelně.

Každý člověk přistupuje k jídlu podle úrovně svého vědomí. Někdo vůbec neřeší, co jí. Baví ho jíst jen kupované dobroty, třeba i bez uvědomění jejich složení a vlivu na jeho tělo. Nezná původ a okolnosti vzniku potraviny. Koupí, uvaří, sní, neřeší. Je mu z toho dobře i špatně. Je z toho třeba i nemocný, jen si to neuvědomí. Někdo se víc zajímá, co do svého těla vkládá a jaký vliv na jeho bytí jídlo má, protože ví. Vybírá si převážně potraviny v organic kvalitě. Jí třeba koupené pečivo s koupenou pomazánkou.

Jiný si ji namaže na bezlepkové krekry a další si třeba i pomazánku sám vytvoří i s nějakými vlastními plackami. Lidé se zajímají možná ještě dál, jaký dopad má jejich stravování na planetu Zemi.

Doba nabízí nekonečně možností. Záleží na podmínkách pro život, jaké si vytvoříme, na co máme náladu, chuť a co je nám blízké. Podle toho si můžeme dovolit i kvalitu své stravy. Životem je nám dána hojnost. Vyberme si, co s námi právě ladí, uspokojí nejlépe naše potřeby a máme z toho dobrý pocit.

Čím méně přitom zatížíme Zemi, tím větší hojnost nám za to nabídne. Je to dokonalá živá bytost, stejně jako my. Jsme-li zdraví, plní energie, záříme, jsme schopni produkovat ze sebe to nejlepší, rozdávat se okolí, sdílet, šířit lásku a plody svého poslání. Stejně tak funguje i planeta Země, září-li, poskytuje nám to nejlepší pro život. Milujme ji. 

Vše, co jí neslouží, transformujme, očisťujme, ať může žít, my na ní a díky jejím plodům spokojeně.  Když je nám nejbližší domácí nebo vlastní výroba jídla, kdekoliv se nacházíme, způsobů takového tvoření je mnoho.



Můžeme ručně obsluhovat různé přístroje a pomocníky spotřebiče, díky kterým vytvoříme zábavnější a vzhledově zajímavější pokrmy. Dá se tak tvořit jídlo ze základních a skutečných surovin, ať už koupených či vypěstovaných. Čas, ušetřený menším množstvím nákupů, lze využít na přípravu jídel s kuchyňskými tvořícími přístroji a spotřebiči. Čím je nižší spotřeba násilně, uměle a nepřirozeně vyrobeného jídla, tím vyšší je šance jíst přirozeně, v souladu s trvale udržitelným rozvojem Země. O to nám, obyvatelům Země, snad přeci jde.

Lze si nakoupit nebo vypěstovat základní, skutečné suroviny, jako například semena, ořechy, luštěniny, obiloviny, přírodní sladidla, oleje, koření, ovoce, zeleninu převážně organic kvalitě. Z nich vyrábět s pomocí vlastních šikovných přístrojů kvalitní čerstvá domácí jídla. Pokrm, vyrobený svou vlastní energií, je nenahraditelný. Přejeme-li si jíst od druhého, ať už z jakýchkoliv důvodů, vybírejme pečlivě organic kvalitu. I společenská stravovací zařízení si můžeme zvolit. Vybírat si taková, kde se tvoří jídlo z organic potravin v láskyplné atmosféře tvořené vědomými lidskými bytostmi. A třeba se inspirovat pro příští vlastní tvoření skutečného jídla například ve vegan či raw vegan organic kvalitě.

Jak může vypadat takový den strávený tvořením vlastního čerstvého jídla?

Baví-li mě strávit den tvořením vlastního jídla, mohu ho prožít pestrou kreativní hrou třeba v pohodlí domova, a navíc si věnovat cenné vlastní čerstvé jídlo. Jde to, když jídlo tvořím z přirozených surovin, střídmě a jednoduše. Nepotřebuji trávit hodiny v nákupních centrech, protože mi k tomu postačí několik základních surovin nakoupených jednou za čas v kamenném či e-obchodě. Mohu ušetřený čas využít třeba k tvoření s pomocí kuchyňských spotřebičů.

Naklíčené Dobrůtky

Klíčíme si vlastní mikro-greens rostlinky a klíčky v automatickém naklíčovadle. Máme tak k dispozici celou škálu energií nabytých čerstvých rostlinek a výhonků. Hodí se ke každému jídlu jako čerstvá zelenina nebo jen tak samotné či s dresinkem. Výborné jsou například naklíčená čočka, hrášek, mungo fazolky, pohanka, ředkvička, brokolice, rukola, a další klíčivé směsi semínek hořčice, pískavice, alfaalfa či řeřichy. Klíčidla, klíčivá semena a luštěniny pro vaše občerstvení můžete vybrat třeba u nás zde.

Mixované lahůdky.

Mixujeme si vlastní směsi ve výkonném mixéru a vyrábíme tak čerstvé lahůdky. Koktejly, smoothie, pudinky, kaše, dorty, koláče, polévky, omáčky, dresinky a pomazánky.

Chuť na sladké hravě uspokojí ovocné smoothie z banánu, chia semínek a hrušky nebo oblíbené kakao umixované z rostlinného mléka, oslazené přírodním sirupem či datlovou pastou a dochucené nepraženým kakaem.

Díky tvoření ve výkonném mixéru je kvalita koktejlu, pudinku či smoothie dokonalá. Je jemňoučký, hladký a napěněný. Tvoření pudinků, kaší, dortů a koláčů je rychlá radost. Slané mixované pokrmy tvoříme například z máčených ořechů a semínek. Oblíbené jsou různé dresinky na saláty z kešu ořechů s vodou, solí, kořením či bylinkami.

Dále pomazánky a dipy s jejich nekonečnými variacemi z máčených semínek a ořechů mixovaných s různou zeleninou a kořením. Často se také tvoří polévky s avokádem, kešu ořechy například s mrkví, sušenými rajčaty, červenou řepou, špenátem, z mraženého nebo naklíčeného hrášku a kukuřice. Ten pravý mixér pro vaše kulinářské tvoření můžete vybrat u nás zde.

Mléčné rostlinné nápoje a jogurty.

Ručně i automaticky si vyrábíme vlastní rostlinná mléka a jogurty. Oblíbené jsou z předem máčených ořechů kešu, mandlí i vlašských. Dají se vyrobit i z předem máčeného máku, pohanky nebo slunečnicových semínek. Množstvím přidané vody si určíme výslednou hustotu. Jemně se dosladí datlemi, datlovou pastou nebo různými přirozenými sirupy. Nabídku našich mlékovačů najdete zde.

Sušené křupavosti.

Sušíme si vlastní krekry, placky, chleby, těsta na záviny, palačinky, střapačky či karbanátky. Těsta pro jejich výrobu vyrábíme v mixéru i ručně. Nejčastěji ze semínek lnu, slunečnice nebo ořechů. Pojivem bývá psylium, chia nebo len.

Chlebové placky a krekry se solí a drceným kmínem. Sladká těsta z banánů, hrušek, jablek s psyliem. Střapačky z odšťavněné vlákniny z bio dýně se solí a tymiánem. Karbanátky například z naklíčených luštěnin, pohanky, s vlákninou z kořenové odšťavněné bio zeleniny dochucené solí, kurkumou, česnekem a majoránkou.

Sušíme i přebytky naklíčených semínek slunečnice, pohanku a luštěniny. Hodí se na ozdobu polévek, pomazánek, jen tak nebo rozmixovat na mouku.

Kvalitní sušička je významným domácím pomocníkem pro uchování přebytků ovoce, hub a bylin. Suší se jablka, hrušky na křížaly, švestky, třešně, višně, meruňky i broskve.

Byliny se suší jak kulinářské pro dochucování jídel, divoké pro aromaterapii či kosmetiku, tak léčivé pro úlevu a uzdravení. Sušičky různých kvalit u nás najdete zde.

Široká paleta inspirace k tvoření jídel s mixéry a sušičkami najdete v knižních kuchařkách, které vám nabízíme zde.