Ghí


 

Ghí – přepuštěné máslo 

Ghí je úprava tradičního másla. Máslo se zahřívá v hrnci, dokud se nezačne vařit a vaří se tak dlouho, dokud nemá zlatavou barvu. Pak se přelije přes plátno a nechá zchladnout. Ghí má nasládlou, jemně oříškovou chuť i vůni. Na rozdíl od „obyčejného“ másla má vyšší kouřový bod (a nepřepaluje se). Podle ajurvédy prý ghí napomáhá detoxikaci, protože na sebe umí vázat toxiny, které jsou rozpustné v tucích a odvádí je z těla ven. Má regenerační účinek a ajurvéda také tvrdí, že ghí se tráví lépe než rostlinné oleje.

Jak použít ghí v kuchyni?

Ghí je perfektní na restování zeleniny, dušení či pečení. Můžete na něm i prudce smažit – připravit dobrý steak či fritovat.

Víte, že: „ghí“ znaly a běžně dělaly všechny naše praprababičky? Jen mu říkaly máslo a až do 17. století se u nás až na výjimky používalo jen tohle přepuštěné máslo (máslu, jak ho známe dnes, se říkalo ,putra‘).