Vitalvibe Kešu ořechy RAW/ORGANIC - zdroj antioxidantů, vitamínů a minerálů

Více variant
Značka: Vitalvibe
od 249 Kč od 206 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Kešu ořechy v RAW a ORGANIC kvalitě.

Detailní informace

Obsah: 250 g
Momentálně nedostupné
Můžeme doručit do: 5.6.2019
249 Kč
206 Kč bez DPH
Obsah: 1000 g
Doručíme do 5 dní
Můžeme doručit do: 3.6.2019
879 Kč
726 Kč bez DPH

Detailní popis produktu


Lahodné kešu ořechy v RAW a ORGANIC kvalitě.


Zpracování nezbytné pro RAW kešu oříšky je ve srovnání s tradičním natural zpracováním pomalé, ale vysoká kvalita a nepřekonatelná chuť a vůně jsou nepopíratelné.

Jako příklad uveďme, že typické kešu oříšky v Indii jsou zpracovávány rychlostí 12-14 kg na jednoho dělníka za den, zatímco pro RAW kešu oříšky se rychlost zpracování pohybuje pouze mezi 4-5 kg na dělníka za den.

Tento nepoměr přispívá k rozdílu v ceně. "Přírodní" kešu oříšky jsou však zpracovávány za vysokých teplot (vaření v oleji nebo žíhání plamenem), což ničí mnoho živin plodů.


Proces zpracování

Popadané kešu ze stromu ledvinovníku západního (Anacardium occidentale) jsou sesbírány a sušeny na slunci po dobu 2-3 dnů, než vlhkost klesne přibližně k 10 %. Kešu jsou pak ve skořápce skladovány v dobře větraných místnostech po dobu cca 12 měsíců.

Za tuto dobu se může ztratit ještě 2 % vlhkosti. V další fázi procesu jsou skořápky ručně loupány speciálními loupacími stroji používanými v malých továrnách. Jádra jsou stále pokryta tenkou slupkou, v této fázi se začíná se samotným sušením při teplotě do 40 °C po dobu cca 14 hodin.

V některých případech se využije teplá pára. Vlhkost se díky tomu sníží na 5 %. Poté se slupka ručně odstraňuje a kešu jsou dočišťovány velmi ostrým nožem. 


Kešu obsahují esenciální mastné kyseliny (tělo si je nedokáže vyrobit samo)

  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • redukují rizika kardiovaskulárních chorob
  • přispívají ke správnému fungování nervového systému a tvorbě nervových tkání

Kešu jsou bohaté na minerály

  • mangan: je nezbytný pro ochranu buněk, pomáhá budovat a udržovat kosti, je potřebný k výrobě energie, váže volné radikály
  • železo: podporuje krvetvorbu
  • zinek: je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, pomáhá při hojení ran, pohlcuje volné radikály
  • měď: podílí se na stavbě kostí a lepším využití cukrů, je součástí kolagenu
  • hořčík: nutný pro činnost svalů a funkci nervového systému, pomáhá při únavě a při ukládání vápníku
  • fosfor: je nezbytný pro strukturu zubů, kostí a buněčných membrán

Kešu jsou bohaté na vitamíny 

  • spektrum vitamínu B: napomáhají ke správné činnosti nervové soustavy, důležité pro metabolické procesy v těle
  • vitamín K: je nutný ke krevní srážlivosti a zástavě krvácení, je důležitý pro budování a udržování zdravých kostí, přispívá ke snížení úbytku kostní hmoty 

Kešu jako zdroj antioxidantů 

  • zajišťují ochranný efekt pro organismus
  • předcházejí oxidačnímu poškození tkání
  • přispívají k čištění buněk od volných radikálů
  • pomáhají chránit organismus před škodami způsobenými volnými radikály z ovzduší
  • podporují kardiovaskulární systém

Nutriční hodnoty ve 100 g
  Energetická hodnota 2 315 kJ/ 553 kcal
  Bílkoviny 18,22 g (36,44 %)
  Tuky 43,85 g
  - z toho nasycené mastné kyseliny 7,783 g
  - z toho mononenasycené mastné kyseliny 23,797 g
  - z toho polynenasycené mastné kyseliny 7,845 g
  Sacharidy 30,19 g
  - z toho vláknina 3,3 g (13,2 %)
  - z toho cukr 5,91 g
  Sodík 12 mg
  Draslík 660 mg (33 %)
  Fosfor 593 mg (84 %)
  Hořčík 292 mg (77,87 %)
  Zinek 5,78 mg (57,8 %)
  Železo 6,68 mg (47,71 %)
  Thiamin 0,423 mg (38,45 %)
  Vitamin B6 0,417 mg (29,79 %)
  Vitamin K 34,1 µg (45,47 %)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: