Makadamové ořechy


Makadamové ořechy – novinka na českém trhu

Původně jsou z druhého konce světa – z Austrálie a jsou velmi populární ve Spojených státech, ale u nás zatím tak časté nejsou. Proč bychom je měli zařadit do zdravého jídelníčku?

Proč jíst makadamové ořechy?

Makadamové ořechy snižují riziko onemocnění srdce. Podporují růst svalů i imunitu. Díky vláknině pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi a podporují vyprazdňování. 

Co obsahují makadamové ořechy?

Makadamové ořechy obsahují hodně energie. Jsou zdrojem mononenasycených mastných kyselin, manganu, vitamínu B i antioxidantů. Makadamové ořechy obsahují dobře stravitelnou vlákninu a hrst těchto oříšků obsahuje 12 % doporučené denní dávky vlákniny. 

Do čeho se hodí?

Makadamové oříšky mají lahodnou krémovou chuť a jsou nejlepší jen tak – na svačinku. Ale výborné jsou do cookies, kaší či granol. Nebo je zkuste opražit a posolené uzobávejte k vínu. 

Víte, že: Makadamové ořechy jsou pojmenovány podle vědce Johna Macadama. Ironií je, že zemřel na palubě lodi, když mířil do Austrálie, aby ochutnal ořech, který se po něm pojmenoval.