Mandle

Nejprodávanější

Aspen team Mandle neloupané ORGANIC 150 g
 
od 95 Kč
2 položek celkem
Aspen team Mandle neloupané ORGANIC 150 g
Více variant
od 95 Kč

Neloupané mandle v ORGANIC kvalitě pěstované podle pravidel ekologického zemědělství.

Salvia Paradise Mandle jádra natural
Více variant
od 79 Kč

Potřebujete doplnit bílkovinu? Rostlinná bílkovina v podobě natural mandlí je ta správná volba!


Mandle – jedny z nejoblíbenějších oříšků

V české kuchyni se madle používaly velmi často – přidávaly se do kaší, mléčných pokrmů i k masu. Existoval mandlový sýr, mandlové mléko či mandlové máslo. 

Proč jíst mandle?

Mandle posilují naše celkové zdraví. Chární klouby před artrózou, zubní sklovinu i srdce a cévy. Zlepšují kvalitu kůže, vlasů i nehtů a posilují nervovou soustavu. Mají protirakovinotvorné účinky a používaly se na úlevu od bolesti hlavy i na stimulaci tvorby mléka u kojících matek.

Co mandle obsahují?

Mandle jsou bohaté na mnoho  minerálních látek (mangan, hořčík, vápník, draslík, selen, železo a další). Jsou významným zdrojem vitamínu E, obsahují i vitamín B2 a vlákninu. Např. hrnek mandlí pokryje celodenní potřebu hořčíku. Patří mezi ořechy s nejvyšším obsahem antioxidantů. Mandle obsahují zdravý tuk, ale přibírání na váze se nemusíte obávat – naopak dodají vašemu jídelníčku vyváženost a pestrost a právě takový jídelníček vede ke štíhlé postavě. 

Do čeho se hodí?

Mandle jsou velmi oblíbené na zobání jen tak – buďto přímo ze sáčku na svačinu, nebo lehce osmažené na másle a osolené (ty jsou skvělé třeba k vínu). Často se přidávají do koláčů, domácí granoly, kaší nebo k výrobě mandlového mléka či másla. Pozor! Mandle je lepší konzumovat oloupané. Snadno a bez spařování je oloupete tak, že je necháte přes noc namočené ve vodě.

Zajímavost na konec: Víte, že ve starověkém Římě byly mandle součástí svateních obřadů a novomanželům symbolizovaly štěstí a plodnost?