Mandle
Nejprodávanější
Značky
Mandle – jedny z nejoblíbenějších oříšků
V české kuchyni se madle používaly velmi často – přidávaly se do kaší, mléčných pokrmů i k masu. Existoval mandlový sýr, mandlové mléko či mandlové máslo.
Proč jíst mandle?
Mandle posilují naše celkové zdraví. Chární klouby před artrózou, zubní sklovinu i srdce a cévy. Zlepšují kvalitu kůže, vlasů i nehtů a posilují nervovou soustavu. Mají protirakovinotvorné účinky a používaly se na úlevu od bolesti hlavy i na stimulaci tvorby mléka u kojících matek.
Co mandle obsahují?
Mandle jsou bohaté na mnoho minerálních látek (mangan, hořčík, vápník, draslík, selen, železo a další). Jsou významným zdrojem vitamínu E, obsahují i vitamín B2 a vlákninu. Např. hrnek mandlí pokryje celodenní potřebu hořčíku. Patří mezi ořechy s nejvyšším obsahem antioxidantů. Mandle obsahují zdravý tuk, ale přibírání na váze se nemusíte obávat – naopak dodají vašemu jídelníčku vyváženost a pestrost a právě takový jídelníček vede ke štíhlé postavě.
Do čeho se hodí?
Mandle jsou velmi oblíbené na zobání jen tak – buďto přímo ze sáčku na svačinu, nebo lehce osmažené na másle a osolené (ty jsou skvělé třeba k vínu). Často se přidávají do koláčů, domácí granoly, kaší nebo k výrobě mandlového mléka či másla. Pozor! Mandle je lepší konzumovat oloupané. Snadno a bez spařování je oloupete tak, že je necháte přes noc namočené ve vodě.
Zajímavost na konec: Víte, že ve starověkém Římě byly mandle součástí svateních obřadů a novomanželům symbolizovaly štěstí a plodnost?