Oleje a másla

Nejprodávanější

5 položek celkem
Zdravý den  Kokosový olej ORGANIC 4000 ml
Sleva
1 129 Kč –12 %
999 Kč

Lahodný kokosový olej v organic kvalitě v mega balení.

Kód: 1692
kokosovy olej bio 450ml 8FPMgKo.jpg 207x317 q85 subsampling 2
Více variant
od 150 Kč

Lahodný kokosový olej v BIO kvalitě.

Kód: 1690
ESI Mandlový olej lisovaný za studena
126 Kč

Mandlový olej firmy ESI je za studena lisovaný ze sladkých mandlí, tím je zajištěn čistý...

Kód: 2300
Zdravý den Kakaové máslo RAW ORGANIC 200 g
189 Kč

Kakaové máslo v raw a organic kvalitě.

Kód: 1664
Nature 7 Kokosový olej natural 1000 ml  - prémiová kvalita
290 Kč

Vynikající kokosový olej natural. 100% přírodní. Lisovaný za studena. Prémiová kvalita...

Kód: 2518

 

Rostlinné oleje a másla - zdraví vylisované z ořechů, ze kterých roste nový život

Rostlinné oleje a másla jsou nejen alternativou k živočišným tukům, ale také zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.

Jak poznat kvalitní rostlinný olej

Kvalitní rostlinný olej je, co se zdravotních účinků týče, ten nejlepší ze všech. V obchodech na nás můžou klasicky číhat nástrahy, se kterými si nebudeme vědět rady. Jak poznat, že olej, který kupuji, je kvalitní?

  • Čistota složení. Jelikož jde buď o potraviny, nebo kosmetický přípravek, výrobce je ze zákona povinen uvést celé složení. Kvalitní rostlinné oleje jsou jednodruhové a 100%. Neobsahují žádné divné příměsy a složky, o jejichž názvu a původu pochybujete. Výjimku mohou tvořit již předmíchané směsi rostlinný olejů. I tam ale v drtivé většině nenajdete nic jiného, než pouze rostlinné suroviny.
  • Certifikát. Pro spotřebitele je to to nejjednodušší. Certifikační společnosti jsou nezávislé a předem si pohlídají celkovou kvalitu produktu. Mezi ty nejznámější kosmetické certifikáty patří CPK, Ekocert, Vegan society, BDIH, a bio potravinářské označení produktu ekologického zemědělství, tzv. "zebra".
  • Způsob výroby. Označení způsobu výroby vám poví hodně o kvalitě oleje. Nejlepší jsou lisované za studena. můžete se setkat i s oleji rafinovanými, čištěnými, vyrobenými za tepla apod. Takové oleje ztrácí hodně ze svých prospěšných vlastností.
  • Vůně a zákal. Pokud objevíte na dně oleje zákal a i olej sám o sobě bude mít pro vás výraznou přírodní vůni (ne žluklý olej), máte to pravé ořechové, jak se říká. Kvalitní olej, který byl jen lisovaný, ale ne příliš čištěný, bude obsahovat zbytky výchozí suroviny a bude mít svou specifickou vůni. Rozhodně se takového oleje nebojte, ale naopak jásejte.

Použití oříškového másla

Ať už budete mít máslo oříškové či třeba oblíbené ghí, máte vícero možností, jak si s ním obohatit jídelníček. Jsou skvělé na ranní snídaňové kaše, na pečivo, při vyrábění raw dezertů a zákusků, jako chutná a výživná přísada do pečení, či jen tak, ale člověk to nesmí přehnat, jelikož jsou tučné a výživné a větší množství najednou by žaludek nemusel rozdýchat ;)