Přírodní sladidla a sirupy

Nejprodávanější

8 položek celkem
zdravy den stevie prasek 100 g
344 Kč

Stévie sladká v prášku 100 g. Bez plnidel a konzervantů...

zdravy den kokosovy cukr kvetovy
Více variant
od 79 Kč
od 51 Kč

Květový kokosový cukr. Vhodná náhrada bílého cukru. Lahodná karamelová chuť. Produkt...

DNM Třtinový cukr Jaggery organic 300 g
112 Kč
90 Kč

Organic cukr jaggery je získáván z vybrané cukrové třtiny a je považován za nejkvalitnější ze...

vitalvibe lucuma bio 125 g
Novinka
169 Kč

Exotické peruánské ovoce známé jako „zlato Inků" Nutričně bohaté Velice silná vůně...

salvia paradise xylitol prirodni sladidlo 500 g
Novinka
229 Kč

Xylitol je nízkokalorické přírodní sladidlo  Vyrobené z březové kůry...

zdravy den agave sirup bio granulovany 1000g
Více variant
od 269 Kč
od 215 Kč

Agáve sirup organic granulovaný je vhodný do kávy, čaje, na vaření i pečení a všude tam, kde se...

zdravy den agave sirup raw organic 360ml
Více variant
1 090 Kč
872 Kč

Agáve sirup v organic a RAW kvalitě. Velice lahodná záležitost.

Sladík 100% extrakt stévie sladké 20 g
169 Kč

Extrakt Stévie sladké, 100% přírodní koncentrované sladidlo. Vynikající čistota a kvalita....


 

Přírodní sladidla – zdravější varianta slazení

Co jsou to přírodní sladidla

Mezi přírodní sladidla patří veškeré cukry, které jsou z třtiny nebo řepy, která byla vypěstována v ekologickém zemědělství – bez pesticidů, umělých hnojiv a herbicdů. Co se plete, je rozdíl mezi bílým, třtinovým cukrem a sirupy – a rozdíl mezi jednoduchými a složitými cukry. 

 

Proč je bílý cukr špatný?

Bílý cukr je rafinovaná potravina – to znamená, že během jeho zpracování se zbavuje většiny minerálních látek, vitamínů i vlákniny. Právě ty ale náš organismus potřebuje na jeho zpracování. Když ho pak naše tělo zpracovává, bere z vlastních zásob. A tímpádem když ho jíme, ztrácíme vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo i další látky. 

Je důležité vyměnit bílý cukr, který nám bere minerální látky, vitamíny i vlákninu, za třtinový, řepný nebo sladit sirupy či medem.

 

Jednoduché versus složité cukry

Jednoduché cukry nám energii dodají ihned a způsobí rychlý vzestup cukru v krvi. Sem patří bílý, třtinový, řepný cukr, javorový, agávový sirup i med. Naproti tomu složité cukry se nejdříve ve střevech štěpí na cukry jednoduché a teprve potom je využíváme jako energii. Tzn. že energii nám dodávají postupně. Složité cukry neboli polysacharidy najdeme v zelenině, celozrnných obilninách (naturální rýže, jáhly, špalda, ovesná kaše, kroupy, polenta) a v luštěninách (hrách, čočka, cizrna, fazole, tofu atd.).

 

Průměrně sníme 22 lžiček cukru denně

Sladkou chuť přitom potřebujeme – ale jednoduché cukry zároveň potřebujeme omezovat. Jak na to? Nejpřesněji to popisuje Hanka Zemánková ve svém BioAbecedáři:

  • V receptech používejte méně cukru, než je uvedeno – a zároveň nahraďte bílý cukr tmavším třtinovým nebo jinými přírodními sladidly.
  • Přestaňte sladit čaj a kávu.
  • Nepijte slazené a barevné limonády.
  • Omezte kupované cukrovinky, dortíky – vybírejte bio sladkosti nebo si něco sami upečte. Budete tak vědět, co jste při pečení použili. 
  • Dávejte si pozor na skryté cukry v trvanlivém pečivu, polotovarech, kečupech, „zdravých snídaních“ pro děti – jednoduše čtěte etikety.