Přírodní sladidla a sirupy

Nejprodávanější

Zdravý den Kurkuma BIO mletá 100g
 
69 Kč
Zdravý den Stévie kapky s přírodním aroma Čokoláda
 
170 Kč
Zdravý den Kurkuma latte BIO 75g
 
95 Kč
Zdravý den Pomerančový prášek BIO 100g
 
99 Kč
Zdravý den Sladidlo 300 tablet, 18g
 
140 Kč
Zdravý den Sladidlo kapky karamel 50ml
 
170 Kč
Zdravý den Sladidlo kapky citron 50ml
 
170 Kč
22 položek celkem
Zdravý den Kurkuma BIO mletá 100g
Novinka
69 Kč
4057
Zdravý den Kurkuma latte BIO 75g
Novinka
95 Kč
4058
Zdravý den Sladidlo 300 tablet, 18g
Novinka
140 Kč
4078
Zdravý den Stévie kapky natural 50 ml
Novinka
170 Kč
631006
Zdravý den Stévie kapky malina 50 ml
Novinka
170 Kč
631004
Zdravý den Stévie prášek 30 g
Novinka
140 Kč
1957
Xylitol 500 g 1967
zdravy den stevie prasek 100 g
430 Kč
1956

 

Přírodní sladidla – zdravější varianta slazení

Co jsou to přírodní sladidla

Mezi přírodní sladidla patří veškeré cukry, které jsou z třtiny nebo řepy, která byla vypěstována v ekologickém zemědělství – bez pesticidů, umělých hnojiv a herbicdů. Co se plete, je rozdíl mezi bílým, třtinovým cukrem a sirupy – a rozdíl mezi jednoduchými a složitými cukry. 

 

Proč je bílý cukr špatný?

Bílý cukr je rafinovaná potravina – to znamená, že během jeho zpracování se zbavuje většiny minerálních látek, vitamínů i vlákniny. Právě ty ale náš organismus potřebuje na jeho zpracování. Když ho pak naše tělo zpracovává, bere z vlastních zásob. A tímpádem když ho jíme, ztrácíme vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo i další látky. 

Je důležité vyměnit bílý cukr, který nám bere minerální látky, vitamíny i vlákninu, za třtinový, řepný nebo sladit sirupy či medem.

 

Jednoduché versus složité cukry

Jednoduché cukry nám energii dodají ihned a způsobí rychlý vzestup cukru v krvi. Sem patří bílý, třtinový, řepný cukr, javorový, agávový sirup i med. Naproti tomu složité cukry se nejdříve ve střevech štěpí na cukry jednoduché a teprve potom je využíváme jako energii. Tzn. že energii nám dodávají postupně. Složité cukry neboli polysacharidy najdeme v zelenině, celozrnných obilninách (naturální rýže, jáhly, špalda, ovesná kaše, kroupy, polenta) a v luštěninách (hrách, čočka, cizrna, fazole, tofu atd.).

 

Průměrně sníme 22 lžiček cukru denně

Sladkou chuť přitom potřebujeme – ale jednoduché cukry zároveň potřebujeme omezovat. Jak na to? Nejpřesněji to popisuje Hanka Zemánková ve svém BioAbecedáři:

  • V receptech používejte méně cukru, než je uvedeno – a zároveň nahraďte bílý cukr tmavším třtinovým nebo jinými přírodními sladidly.
  • Přestaňte sladit čaj a kávu.
  • Nepijte slazené a barevné limonády.
  • Omezte kupované cukrovinky, dortíky – vybírejte bio sladkosti nebo si něco sami upečte. Budete tak vědět, co jste při pečení použili. 
  • Dávejte si pozor na skryté cukry v trvanlivém pečivu, polotovarech, kečupech, „zdravých snídaních“ pro děti – jednoduše čtěte etikety.